veranderingen
Door: lara
18 September 2005 | Finland, Hyytiälä
Afgelopen weekend heb ik vooral gebruikt om lekker uit te rusten. Op Zaterdag ben ik samen met Maria naar Orivesi geweest om nieuwe laarzen te kopen. (Op woensdag, toen ik tot mijn enkels in het water stond erachter gekomen dat er een vrij groot gat in de zool zat, met als gevolg dat ik de rest van de middag een zeer koude rechtervoet had). Verder ook nog eucalyptusolie gekocht voor in de sauna. Op zondag een klein rondje gefiets en wat rondgedobberd in een bootje op het meer.
Ik werk nu niet meer alleen. Sirpa (waar ik de eerste weken ook mee heb gewerkt) is terug. Het is een stuk gezelliger om met z'n tweeen te werken. Het werk was deze week zeer afwisseld. Boren van bomen, het uitzoeken van monsters voor het SMAER-station, en het inmeten van een aantal bospercelen voor Antti (mijn baas). Op dinsdag heb ik Maria geholpen met het analyseren van haar watermonsters uit een veengebied in de gas-chromotagraaf. Ook hebben we samen met Henna weer een aantal nieuwe plots gezaagd en besmet met Paarse korstzwammen.
Het is fijn dat Sirpa nu terug is, want voor de rest is het hier nu erg stil. Maria is gisteren terug gevlogen naar Slowakije. Dit weekend was ik hier alleen met Martin en Lenca, twee tjechische studenten die werken voor Petra (een tjechische onderzoekster). Zij blijven hier tot begin otober om een aantal veldexperimenten te doen. Wel goed dat het zo rustig is en dat het tot nu toe de hele zondag heeft geregend. Hierdoor heb ik een begin kunnen maken aan mijn procesverslag.
Het weer is vrij plotseling erg koud geworden. De afgelopen week kwam de temperatuur niet boven de 10 graden. Ook de zon geeft niet meer echt warmte. De bladeren aan de bomen zijn nu allmaal verkleurd en beginnen ook al van de bomen af te vallen.
De laatste verandering is dat ik nu voor het eerst sinds mijn stage een redelijk gesprek heb kunnen voeren met Antti. Normaal is hij erg stil en verteld eigenlijk niks uit zichzelf. Nu ben ik erachter dat het graag over jacht praat. (En dan met name hoe goed hijzelf is) Ook weet hij veel over wild in de omgeving van Orivesi (waar hij woont). Toen ik mijn verontwaardiging uitsprak over het feit dat ik nog geen eland had gezien, heeft hij me uitgenodigd om mee te komen op elandenjacht in het begin van oktober. Ik ben benieuwd!
Nog een laatse opmerking. Ik zie nu vrij veel Auerhoenen in de bossen. Waarschijnlijk zijn ze wat verstoord door de grootschalige bosbouw activiteiten. Ze zijn wel machtig groot en mooi moet ik zeggen.
Liefs,
Lara
19 September 2005 - 07:32
Fam. L. Van Daal In WbD.:
Na een tip van je ouders de site opgezocht. Ziet er goed uit, mooi en duidelijk ingedeeld en daarbij leuke verhalen. We gaan jou [jullie] volgen. Een mooi en leerzaam avontuur, lijkt ons. Veel succes en vooral veel plezier. -
19 September 2005 - 07:55
Kris:
Lieve Lara,
Genietse van de rust!
Stukke beter dan 5 hoog in Den Haag zitten. En hoewel het hier vandaag weer prachtig weer is, strak blauwe lucht en de bomen nog vol in het groene blad staan, klinkt het verkeer door tot hierboven en heb ik er niet veel aan...
Gelukkig verrast op een maandag morgen jou mailtje!! Weer leuk om te lezen.
Liefs Kris -
20 September 2005 - 08:39
Stefan:
ELANDENJACHT!!!!!!??
Dan moet jij ze wel wegjagen voordat ze schieten!! Gewoon ineens niesen ofzo....